Először annak idején réges régen a konfirmálásomon ettem először ilyen sütit, annyira ízlett, hogy a terítéken lévő 5-6 féle közül csak ezt nem voltam hajlandó megosztani másokkal... azóta sok-sok idő eltelt, s hetek óta beszéljük, hogy milyen jó lenne egy kis krémes süti... nem az erősségem, naaaaagyon ritkán is készítek, utoljára valami 2 éve sütöttem krémeset...
Az emlékeimben élő változat sokkkkkkkal könnyedebb, finomabb, de hát minden kajával így vagyok, amit nem nekem kell elkészíteni...:P
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
20 dkg zsír vagy margarin - nálam vaj
2 egész tojás
fél csomag sütőpor
az összeállításhoz tej - nem kellett tegyek bele, szépen összeállt a tészta anélkül is
A krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál liszt
20 dkg cukor
1 egész citrom héja+leve
20 dkg vaj
baracklekvár a lap megkenéséhez
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk annyi tejjel, hogy könnyen nyújtható legyen 3 cipóra osztjuk, egyenként kinyújtjuk, majd tepsi hátoldalán megsütjük őket (az én tepsim mini, ezért 4 lapot nyújtottam). Előtte lisztezzük be a tepsit, a lapokat villával szúrkáljuk meg! - a sütőpapír is nagyon jól szuperált:)
A krém hozzávalóit a vaj és a citrom kivételével felfőzzük, s miután kihűlt, hozzáadjuk a vajat, a citrom héját és levét.
Amikor mind a tészta, mind a krém meghűlt, összeállítjuk a süteményt: az első lapra kenjük a krém egyik felét, erre jön a 2. lap, amire baracklekvárt kenünk. A harmadik lapra a krém maradék részét is rátesszük. A tetejét még meghinthetjük porcukorral.
Variálhatjuk úgy is, hogy a krém előtt megkenjük a lapokat baracklekvárral.Így a 2. lapra is kerülhet krém. A tetejét pedig cukormázzal vonjuk be, amit pocukorból és citromléből kavarunk ki.
Az én változatomban az első lapra krém került, a másodikra baracklekvár és krém, a harmadikra krém, tetejére cukormáz.
Megjegyzés:
Ne ijedjünk meg, ha nem rögtön puha a süti , kis idő elteltével megpuhul. -egy éjszaka kellett neki:)
Ha valakinek kedve támadna hozzá, jó étvágyat!
3 comments:
Nagyon guszta!!! Én is nemrég készítettem krémest, de nem citromosat, hanem karamellásat...valóban kellett neki egy éjszaka, hogy megpuhuljon a tészta és összeérjenek az ízek! :o)
Köszi a receptet!!!
Citromos verziót még nem ismertem, Köszi szépen! (Vaníliás krémmel nagy kedvenc ♥)
Nyami!Ez nagyon finom lehet!!!!!Olyan barátságos nálatok!!!!
Post a Comment