Labels

kész munkáim (57) ajándék (54) hímzés (46) öröm (43) hála (38) babás (37) csak úgy (36) advent (33) eszem-iszom (29) tavasz (24) horgolás (23) születésnap (20) virág (20) gyász (19) utazás (18) évforduló (18) karácsony (16) játék (12) húsvét (9) mackós (9) tél (8) Andi (7) nyár (7) uk (6) LizzieKate (5) Manka minta (4) ima (4) díj (3) kirándulós (3) k��sz munk��im (3) ősz (3) esküvő (2) horgol��s (2) rose sal (2)

Tuesday, April 9, 2013

citromos szelet

Először annak idején réges régen a konfirmálásomon ettem először ilyen sütit, annyira ízlett, hogy a terítéken lévő 5-6 féle közül csak ezt nem voltam hajlandó megosztani másokkal... azóta sok-sok idő eltelt, s hetek óta beszéljük, hogy milyen jó lenne egy kis krémes süti... nem az erősségem, naaaaagyon ritkán is készítek, utoljára valami 2 éve sütöttem krémeset...
Az emlékeimben élő változat sokkkkkkkal könnyedebb, finomabb, de hát minden kajával így vagyok, amit nem nekem kell elkészíteni...:P



Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
20 dkg zsír vagy margarin - nálam vaj
2 egész tojás
fél csomag sütőpor
az összeállításhoz tej - nem kellett tegyek bele, szépen összeállt a tészta anélkül is

A krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál liszt
20 dkg cukor
1 egész citrom héja+leve
20 dkg vaj
baracklekvár a lap megkenéséhez

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk annyi tejjel, hogy könnyen nyújtható legyen 3 cipóra osztjuk, egyenként kinyújtjuk, majd tepsi hátoldalán megsütjük őket (az én tepsim mini, ezért 4 lapot nyújtottam). Előtte lisztezzük be a tepsit, a lapokat villával szúrkáljuk meg! - a sütőpapír is nagyon jól szuperált:)
 A krém hozzávalóit a vaj és a citrom kivételével felfőzzük, s miután kihűlt, hozzáadjuk a vajat, a citrom héját és levét.
 Amikor mind a tészta, mind a krém meghűlt, összeállítjuk a süteményt: az első lapra kenjük a krém egyik felét, erre jön a 2. lap, amire baracklekvárt kenünk. A harmadik lapra a krém maradék részét is rátesszük. A tetejét még meghinthetjük porcukorral.
 Variálhatjuk úgy is, hogy a krém előtt megkenjük a lapokat baracklekvárral.Így a 2. lapra is kerülhet krém. A tetejét pedig cukormázzal vonjuk be, amit pocukorból és citromléből kavarunk ki.
Az én változatomban az első lapra krém került, a másodikra baracklekvár és krém, a harmadikra krém, tetejére cukormáz.
Megjegyzés:
Ne ijedjünk meg, ha nem rögtön puha a süti , kis idő elteltével megpuhul. -egy éjszaka kellett neki:)

Ha valakinek kedve támadna hozzá, jó étvágyat!

3 comments:

Timi said...

Nagyon guszta!!! Én is nemrég készítettem krémest, de nem citromosat, hanem karamellásat...valóban kellett neki egy éjszaka, hogy megpuhuljon a tészta és összeérjenek az ízek! :o)
Köszi a receptet!!!

Leki-Rita said...

Citromos verziót még nem ismertem, Köszi szépen! (Vaníliás krémmel nagy kedvenc ♥)

Monika said...

Nyami!Ez nagyon finom lehet!!!!!Olyan barátságos nálatok!!!!