Labels

kész munkáim (57) ajándék (54) hímzés (46) öröm (43) hála (38) babás (36) csak úgy (36) advent (33) eszem-iszom (29) tavasz (24) horgolás (23) születésnap (20) virág (20) gyász (19) utazás (18) évforduló (18) karácsony (16) játék (12) húsvét (9) mackós (9) tél (8) Andi (7) nyár (7) uk (6) LizzieKate (5) Manka minta (4) ima (4) díj (3) kirándulós (3) k��sz munk��im (3) ősz (3) esküvő (2) horgol��s (2) rose sal (2)

Monday, March 31, 2014

Kemó sapka

Chemo hat

 

Bakonyi Kata kezdeményezése:
 
Alkotásainkkal már eddig is sok örömet szereztünk a környezetünknek. Úgy érzem, egyre bővülő közösségünkben van még lehetőség a széles körben történő jó cselekedetek számának növelésére, ezért egy számomra személyes okokból fontos segítő tevékenységhez keresek társakat.
Hála Istennek, családilag nem vagyok érintett a rák betegségben, de tudom, milyen nehéz élethelyzet  az egész család számára egy kemoterápia: barátnőm, fiatalon járt a Kékgolyó utcába (és teljesen meg is gyógyult!) infúzióra. Egyik kötős csoporttársunk, aki sajnos érintett, így ír erről a nehéz időszakról: "Édesanyámmal a kezelései során sok időt töltöttem a Kékgolyó utcában, akkor, ott rá vigyázva kezdtem újra kötögetni, horgolni. Neki pihe- puha pamutból sapkát például, amit a kezelések által nagyon érzékennyé vált fejbőrén örömmel viselt. Nagyon jó érzés volt így is óvni őt. Miközben kapta a kemót, mindig nagyon fázott. Ahogy megtudtam ez mindenkinél így van: a hatalmas méreganyag kombó, ami ilyenkor a szervezetükbe áramlik a betegeknek ezt az érzést adja legelőbb. Egy puha kendőbe nagyon jól esett volna beburkolóznia, de azt akkor még nem tudtam kötni. "
Az USÁ-ban (lehet, hogy máshol is) nagy hagyománya van a „chemo hat” készítő, gyűjtő, kórházakba eljuttató csoportoknak, egy ilyet szeretnék itthon is elindítani, működtetni, nagyjából hasonlóan, ahogyan a korababa- sapikat, ruhákat is készítjük. Sapkák és kendők kötésében/horgolásában gondolkodunk, pamut és más természetes anyagból készítenénk ezeket, majd összegyűjtve juttatnánk el a kórházba. Egyelőre csak a Kékgolyó utcában gondolkodunk, nem tudom, mekkora erők mozdulnak majd meg, lesznek-e tenni akaró kezek, velünk együtt gondolkodó, szervezkedő fejek.
Egyelőre egy zárt csoportunk van a facebook-on, ha szeretnél ott tag lenni, felveszünk, hogy az alapvető dolgokat együtt kitaláljuk, ebbe hívtalak most meg Téged is.
Kérlek, jelezz vissza, hogy be tudsz-e kapcsolódni a szervezésbe itt az elején és/vagy lesz-e kedved a későbbiekben kötni/horgolni, jót cselekedni ily módon is.


Én is anyu emlékére léptem be a csoportba, azoknak hátha tudok egy kicsit is segíteni, akik még harcolnak...
Szeretettel várunk!

3 comments:

Zsuzsa said...

Ez nagyon szép lett! Feltöltöd a csoportba is?

Hajni Miklóssi said...

ezt még nem én készítettem, egy ravelry-s kép... várom a fonalaimat...

Zsuzsa said...

Pedig ez nagyon olyan, mintha te horgoltad volna :-)