Újra van (volt a reggel) hó, és én igen nagyon tudtam szeretni...
A tegnap sógornőm által készített mini hóember nem bírta sokáig...
azonban segítő kezekre talált, s újra lát(sz)ott :)
És még egy torta,
ami ma reggel készült Ildikó barátnőmnek, aki éppen ikrekkel várandós, és nekem ez eszembe se jutott mikor az előbbi bejegyzést közzétettem... na, ő meglátta a képeket (eszembe juttatta magát :) :P), ennek meg az lett az eredménye, hogy még egy készült...
És itt a recept is...
Először is szentségtörés... szükségünk lesz egy kakaós tortalapra, amit megveszünk, nem sütünk meg.... Különben az eredeti receptben is ez van... becsszó!
Ha ez megvan, akkor krémet főzünk a következő hozzávalókból:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 2 ek cukrozatlan kakaó
- 10 dkg margarin
- 2,5 dl víz
A lisztet elkeverjük a kakaóval, a tojásokat felverjük, belekeverjük a cukrot és az egészet a liszthez adjuk. hozzáadjuk a margarint meg a vizet (sokkal finomabb, ha legalább fél tábla tej- vagy keserűcsokit is beletördelünk) és az egészet lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Amíg a krém magában hűl, 2 nagy vagy 3 kisebb narancsot alaposan megmosunk, kifacsarjuk a levét (nem kell elkeseredni, ha nincs gyümölcsfacsaró, a narancsot félbevágva kézzel is nagyon jól ki lehet csavarni, akár a citromot... gyümölcsfacsaróval könnyebb, de többet is kell majd mosogatni...)
a maradék rostos csoda rád van bízva, nálunk nem sokáig marad meg... A héját (ha vastag, azaz sok a fehér keserű rész rajta, kanállal kivájhatunk még belőle) minél vékonyabbra felszeleteljük. A narancs héját a levével és 2 ek cukorral együtt addig főzzük, amíg a lé el nem fő, azaz a narancshéj le nem karamellizálódik.
Ezután, ha van olyan szép havatok, mint reggel nekem volt (azóta már eső esik, nem kell ám nagyon irigykedni), hamar kihűtjük a narancshéjat ezzel a módszerrel (ha nincs, másképp is kihűl).Aztán az első lapra narancshéjat teszünk, meg a krém felét, a másodikra ugyanezt, a tetejét meg glazúrozzuk... Ha nagyon finomra akarod sikeríteni, akkor ajánlatom egy fél tábla csokoládé (a másik fele annak, amit a krémbe tettél, ha közben fel nem faltad) megolvasztva és a tetejére kenve. A legelsőn ez volt, naaaaggyooon finom :)
Dekorálni meg az eredeti recept szerint narancshéjjal és mandulával kell, de mandula híján csak az előbbi jutott.
Erre a tortára nem jutott csoki, s mivel a boltban csak karamellglazúrt találtam, ez került rá, ezért olyan világos a színe.
Csoki meg azért nem jutott, mert a felét néhány napja felfaltam, a maradék felet meg a krémbe tettem bele. Azt mondták, hogy azért finom lett... :P
Jó étvágyat!
4 comments:
Ez így - részletezve - még kívánatosabb :))
Köszönöm szépen a receptet, kipróbálom hamarosan!
HÚ, de irigyellek! Nálunk még mindig nincs hó! A tortád nagyon gusztusos.....viszem a receptet.
Köszi a receptet, hamarosan elkészítem.
Nagyon guszta!:-)
Post a Comment