Labels

kész munkáim (57) ajándék (54) hímzés (46) öröm (43) hála (38) babás (37) csak úgy (36) advent (33) eszem-iszom (29) tavasz (24) horgolás (23) születésnap (20) virág (20) gyász (19) utazás (18) évforduló (18) karácsony (16) játék (12) húsvét (9) mackós (9) tél (8) Andi (7) nyár (7) uk (6) LizzieKate (5) Manka minta (4) ima (4) díj (3) kirándulós (3) k��sz munk��im (3) ősz (3) esküvő (2) horgol��s (2) rose sal (2)

Monday, January 23, 2012

tádááám

Újra van (volt a reggel) hó, és én igen nagyon tudtam szeretni...

A tegnap sógornőm által készített mini hóember nem bírta sokáig...

azonban segítő kezekre talált, s újra lát(sz)ott :)

És még egy torta,


ami ma reggel készült Ildikó barátnőmnek, aki éppen ikrekkel várandós, és nekem ez eszembe se jutott mikor az előbbi bejegyzést közzétettem... na, ő meglátta a képeket (eszembe juttatta magát :) :P), ennek meg az lett az eredménye, hogy még egy készült...
És itt a recept is...
Először is szentségtörés... szükségünk lesz egy kakaós tortalapra, amit megveszünk, nem sütünk meg.... Különben az eredeti receptben is ez van... becsszó!
Ha ez megvan, akkor krémet főzünk a következő hozzávalókból:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 2 ek cukrozatlan kakaó
- 10 dkg margarin
- 2,5 dl víz
A lisztet elkeverjük a kakaóval, a tojásokat felverjük, belekeverjük a cukrot és az egészet a liszthez adjuk. hozzáadjuk a margarint meg a vizet (sokkal finomabb, ha legalább fél tábla tej- vagy keserűcsokit is beletördelünk) és az egészet lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Amíg a krém magában hűl, 2 nagy vagy 3 kisebb narancsot alaposan megmosunk, kifacsarjuk a levét (nem kell elkeseredni, ha nincs gyümölcsfacsaró, a narancsot félbevágva kézzel is nagyon jól ki lehet csavarni, akár a citromot... gyümölcsfacsaróval könnyebb, de többet is kell majd mosogatni...)
a maradék rostos csoda rád van bízva, nálunk nem sokáig marad meg... A héját (ha vastag, azaz sok a fehér keserű rész rajta, kanállal kivájhatunk még belőle) minél vékonyabbra felszeleteljük. A narancs héját a levével és 2 ek cukorral együtt addig főzzük, amíg a lé el nem fő, azaz a narancshéj le nem karamellizálódik.
Ezután, ha van olyan szép havatok, mint reggel nekem volt (azóta már eső esik, nem kell ám nagyon irigykedni), hamar kihűtjük a narancshéjat ezzel a módszerrel (ha nincs, másképp is kihűl).Aztán az első lapra narancshéjat teszünk, meg a krém felét, a másodikra ugyanezt, a tetejét meg glazúrozzuk... Ha nagyon finomra akarod sikeríteni, akkor ajánlatom egy fél tábla csokoládé (a másik fele annak, amit a krémbe tettél, ha közben fel nem faltad) megolvasztva és a tetejére kenve. A legelsőn ez volt, naaaaggyooon finom :)
Dekorálni meg az eredeti recept szerint narancshéjjal és mandulával kell, de mandula híján csak az előbbi jutott.
Erre a tortára nem jutott csoki, s mivel a boltban csak karamellglazúrt találtam, ez került rá, ezért olyan világos a színe.
Csoki meg azért nem jutott, mert a felét néhány napja felfaltam, a maradék felet meg a krémbe tettem bele. Azt mondták, hogy azért finom lett... :P

Jó étvágyat!

4 comments:

Palkó said...

Ez így - részletezve - még kívánatosabb :))
Köszönöm szépen a receptet, kipróbálom hamarosan!

Nagymamis said...

HÚ, de irigyellek! Nálunk még mindig nincs hó! A tortád nagyon gusztusos.....viszem a receptet.

jutka said...

Köszi a receptet, hamarosan elkészítem.

Andulka said...

Nagyon guszta!:-)